Marina Ugarković

en

Znanstvena suradnica

[javascript hidden email address]

+385-1-615-1907

crosbi

academia.edu

Dr. sc. Marina Ugarković rođena je 1980. godine u Splitu. Školovala se u Splitu i Zagrebu, gdje je završila jezičnu gimanziju i 2007. godine diplomirala studij arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2009. do 2013. godine pohađala je doktorski studij na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nakon kojega je izradila i početkom 2015. godine uspješno obranila doktorski rad pod naslovom Pogrebni običaji grčke Isse na temelju arheoloških iskopavanja nekropole na položaju Vlaška njiva u Visu.

Od 2009. do 2015. godine zaposlena je kao znanstvena novakinja, a od 2015. godine kao postdoktorandica na Institutu za arheologiju u Zagrebu. U razdoblju od 2009. do 2013. suradnica je na znanstveno-istraživačkom projektu ’’Antička arheološka topografija Hrvatske’’ voditeljice dr. sc. Vlaste Begović. Sudjelovala je u arheološkim istraživanjima na nizu lokaliteta u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj. Koordinirala je post-terenski rad na Kreti (Priniatikos Pyrgos, 2008.) i Kikladskim otocima (Keros, 2008.) te je vodila terenska istraživanja u Stobreču (2012.) i od 2011. na otoku Sv. Klement kod Hvara. Suradnica je (u obradi i objavi materijalnih nalaza) na Cambridge Keros projektu (McDonald Institute for Archaeological Research, voditelj Prof. Lord Colin A. Renfrew) i projektu Austrijskog arheološkog instituta Die Hafen-Nekropole von Ephesos (voditelj Priv.-Doz. Mag. Dr. Martin Steskal), a na istraživanju pojedinih tema surađuje s Austrijskim arheološkim institutom (helenistička keramika iz Efeza) i sveučilištem u Lecce-u (crvenofiguralna keramika na istočnom Jadranu). Provela je niz studijskih boravaka u Austriji (Beč, Graz, 2011., 2013., 2015.), Njemačkoj (Frankfurt, 2010.) i Grčkoj (Atena 2009., 2012., 2014., 2015.), za koja joj je dodijeljena novčana potpora. Dobitnica je stipendije Norveškog Instituta u Ateni (2014.). Održala je pozvana predavanja u Frankfurtu, Njemačkoj (Römisch-Germanische Komission des Deutschen Archäologischen Instituts, 2010.), Grazu, Austriji (Karl-Franzes Universität, 2011.) i Ateni, Grčkoj (The Norwegian Institute at Athens, 2014.) Članica je međunarodnih strukovnih udruga International Lychnological Association (ILA) i International Association for Research on Pottery of the Hellenistic Period (IARPothP) te je za posljednju 2015 izabrana za člana središnjeg odbora. Glavni znanstveni interesi su joj arheologija Jadrana i Mediterana, s naglaskom na razdoblje od 4. do 1. st. pr. n. e., Grci i lokalno stanovništvo u Dalmaciji, nekropole i arheologija pogrebnih obreda, procesi akulturalizacije i kulturne hibridizacije, identiteti, materijalna kultura i kulturni kontakti, helenistička keramika i trgovina te otočna arheologija. Tema doktorskog rada rekonstrukcija je pogrebnih obreda Ise (4.-1. st. pr. n. e.) koji se mogu isčitati iz materijalnih ostataka na isejskim nekropolama. Nalazi se interpretiraju u kontekstu suživota grčkih i lokalnih zajednica, kao prilog proučavanju procesa akulturalizacije na otoku Visu i slojevitih kulturnih identiteta grada Ise.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.