Juraj Belaj

en

Znanstveni savjetnik

[javascript hidden email address]

+385-1-615-1909

crosbi

academia.edu

Juraj Belaj rođen je 1968. godine u Ptuju, Slovenija. Školovao se u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao informatologiju i arheologiju 1997. godine. Magistrirao je 2001. („Arheološko naslijeđe viteških redova na sjeverozapadnom prostoru središnje Hrvatske“) i doktorirao 2005. („Arheološka provjera nazočnosti templara i ivanovaca oko Ivanščice“) na Odsjeku za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1997. zaposlen je na Institutu za arheologiju u Zagrebu, godine 2018. izabran je u zvanje znanstvenog savjetnika. Od 1997. godine kontinuirano sudjeluje u znanstveno-istraživačkim projektima posvećenima srednjovjekovnom arheološkom nasljeđu Hrvatske: „Srednjovjekovno arheološko nasljeđe kontinentalne Hrvatske“ (1997.-2002.), „Srednjovjekovno arheološko nasljeđe Hrvatske (5.-16. stoljeće)“ (2002.-2006.) te „Srednjovjekovno arheološko nasljeđe Hrvatske (5.-17. stoljeće)“ (2007.-2012.) (voditelj svih projekata je prof. dr. sc. Željko Tomičić). Godine 2013. voditelj je projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta „Srednjovjekovno arheološko nasljeđe Hrvatske (5.-17. stoljeće)“. Od 2020. godine voditelj je istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost "Razvoj i naslijeđe viteških redova u Hrvatskoj (milOrd)" (IP-2019-04-5513). Sudjelovao je u više arheoloških istraživanja: Zbelava, Slivnica (Slovenija), Hoče (Slovenija), Nijemci, Zvonimirovo, Hajndl (Slovenija), Ilok. Voditelj je višegodišnjih istraživanja lokaliteta viteških redova: u Ivancu (stari grad s crkvom sv. Ivana Krstitelja), na Prozorju (crkva sv. Martina na Martin-Bregu), u Gori (crkva Uznesenja BDM) te Pakracu (ivanovačka crkva i utvrda), kao i na utvrdi Gradišče kod Margečana (pokusno istraživanje).

Na Odjelu za kroatologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu držao je predavanja iz kolegija "Hrvatsko arheološko naslijeđe" (2012. – 2017.; nositelj od 2015.), a 2015. godine izabran je u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta. Autor je dviju izložbi o arheološkim istraživanjima u Ivancu (2003. i 2008. godine). Član je strukovnih udruga European Association of Archaeologists, Société Internationale d´Ethnologie et de Folklore, Hrvatskoga arheološkog društva te Hrvatskoga hagiografskoa društva "Hagiotheca". Od 2010. godine član je uredništva znanstvenog časopisa "Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu", a od 2014. godine je član i znanstvenih i organizacijskih odbora međunarodnih znanstvenih skupova srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju. Znanstveni interesi kreću mu se oko srednjovjekovnih tema: od pitanja doseobe Slavena i Hrvata te njihove rane sakralne organizacije novozaposjednotoga prostora, preko pokrštavanja i pitanja prisutnosti, razvoja i utjecaja viteških redova na ovaj dio Europe, do interpretiranja određenih novovjekovnih nalaza.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.