Ivana Ožanić Roguljić

en

Viša znanstvena suradnica

[javascript hidden email address]

+385-1-415-1908

crosbi

academia.edu

Ivana Ožanić Roguljić rođena je u Šibeniku 1973. godine, diplomirala je na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1998. godine i stekla zvanje diplomiranog arheologa. Magistrirala je 2004. godine na Odsjeku za arheologiju, Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu gdje je i doktorirala 2012. te godine. Prije zaposlenja u Institutu za arheologiju radila je kao kustos u Arheološkom muzeju u Zagrebu (2000.-2003.) i u Gradskom muzeju u Vinkovcima (2003.- 2004.). Od 2004. do 2006. godine radila je kao znanstveni novak na Odsjeku za arheologiju, Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu. U Institutu za arheologiju zaposlena je od 2007. godine kao znanstveni novak te je 2012. godine izabrana u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika. Bila je suradnica na tri znanstvena projekta „Antičke nekropole i prometnice u sjevernoj Hrvatskoj“ (istraživač, 2002.-2006.; broj projekta 0130473), „Rimski vojni logori u Hrvatskoj – Tilurij“ (znanstveni novak, 2004.-2006.; broj projekta 0130460), „Sjeverno Hrvatsko primorje u kontekstu antičkog obrambenog sustava“ (znanstveni novak, 2007.-2013., broj projekta 197-1970685-0683). Sudjeluje i na međunarodnom projektu „Arheološka istraživanja na Bribirskoj glavici“ (od 2014. godine). Tijekom radnog vijeka sudjelovala je kao voditelj, zamjenik voditelja ili suradnik na više arheoloških sustavnih i zaštitih istraživanja pretpovijesnog, rimskog i srednjovjekovnog razdoblja od kojih se posebno ističu Ščitarjevo Terme, Varaždinske Toplice, zaštitna istraživanja u Vinkovcima, te rimski vojni logor Tilurij. U sklopu znanstvenih arheoloških istraživanja Instituta za arheologiju sudjelovala je kao zamjenik voditelja i suradnik pri istraživanju lokaliteta Crikvenica – Igralište. Organizirala je gostovanja raznih znanstvenika iz inozemstva i Hrvatske te znanstvene okrugle stolove na temu rimske keramike i rimskih keramičarskih peći. Sudjeluje u radu na tematskim seminarima Instituta za arheologiju. Administratorica je mjesečnog newslettera grupe za keramiku u arheologiji i newslettera Instituta za arheologiju. Bila je autor izložbe „Na tragovima vremena: iz arheološke zbirke Mateja Pavletića“ (Arheološki muzej u Zagrebu, 2003). Član je uredništva časopisa „Annales Instituti Archaeologici“ od 2014. godine.

Znanstveni interesi Ivane Ožanić Roguljić su teme iz antičke arheologije posebice rimska keramika i keramičarske radionice, instrumentum domesticum, povijest prehrane, putne postaje i komunikacije, eksperimentalna arheologija te popularizacija znanosti.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.