Goranka Lipovac Vrkljan

en

Viša znanstvena suradnica

[javascript hidden email address]

+385-1-615-1290

crosbi

academia.edu

Rođena je 1962. godine u Zagrebu. Nakon Klasične gimnazije u Zagrebu, 1981. godine upisala je studij arheologije i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 1987. godine. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu magistrirala je 1998. na Odsjeku za arheologiju, smjer antička arheologija, a 2001. godine doktorirala je na istom Odsjeku. U Institutu za arheologiju zaposlena je od 1990. godine, na mjestu znanstvenog suradnika od 2009. godine. Dobitnica je godišnje nagrade AMAC – UK, (Almae Matris Alumni Croaticae) za 1997. godinu.

Sudjelovanje na znanstvenim projektima:

Voditeljica projekata:

U sklopu znanstvenih projekata, voditeljica je nekoliko arheoloških istraživanja na lokalitetima: Crikvenica – rimski keramičarski proizvodni kompleks, Lopar – rimska keramičarska radionica, Uvala Plemići – istraživanje keramičarske radionice, arheološka topografija sjevernog Hrvatskog primorja. Sudjeluje na brojnim domaćim i međunarodnim kolokvijima, kongresima, radionicama i okruglim stolovima. Zajedno sa suradnicima na projektima organizira četiri međunarodna arheološka kolokvija „Rimske keramičarske i staklarske radionice: proizvodnja i trgovina jadranskim prostorom“ održana u Crikvenici 2008., 2011., 2014. i 2017. godine. Glavna je urednica Zbornika međunarodnih arheoloških kolokvija u Crikvenici. Organizira, samostalno i u suradnji s kolegama, cijeli niz tematskih radionica, okruglih stolova i doktorskih seminara međunarodnog karaktera. Neke od njih su: Gis i arheologija (2011.), Baza podataka na primjerima rimskih amfora (2013.), Okrugli stol o eksperimentalnoj arheologiji (2013.), AdriAmphorae - Amfore kao izvor za rekonstrukciju gospodarskoga razvoja jadranske regije u antici: lokalna proizvodnja / (2016.),DNK lokalne/regionalne keramičarske proizvodnje: mogućnosti i perspektive (2016.) i ostali.

Autorica i koautorica je izložbi: „Ad Turres“ (Crikvenica 2007.) „Arheološka topografija: putovanje kroz prošlost Lopara“ (Lopar 2014.), 845°- Ad turres (Crikvenica 2017.). Uz istraživanja antičkih keramičarskih radionica, provodi i eksperimentalni projekt gradnje rimske peći (u Crikvenici 2011. – 2013.) kojim se istražuje režima pečenja keramike, tehnike gradnje, oblikovanje predmeta. Sudjeluje u poslijedoktorskom studiju Humanističke znanosti Sveučilišta u Zadru do 2013. godine, kao mentor i član mentorskog vijeća. Mentorica je i komentorica nekoliko doktorskih disertacija. Sudjeluje u više komisijama za obranu doktorski radova na Sveučilištu u Zadru i Sveučilištu u Zagrebu (Filozofski fakultet, Geodetski fakultet I Prirodoslovno – matematički fakultet). Znanstveni interesi usmjereni su na teme povezane uz antičko gospodarstvo provincije Dalmacije.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.