Daria Ložnjak Dizdar

en

Znanstvena savjetnica

[javascript hidden email address]

+385-1-615-1907

crosbi

academia.edu

Daria Ložnjak Dizdar rođena je 1976. u Zagrebu, diplomirala 2000. godine povijest i arheologiju te doktorirala 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U Institutu za arheologiju u Zagrebu zaposlena je od 2000. godine, a od 2018. na radnom mjestu više znanstvene suradnice. Bila je suradnica na više projekata Instituta za arheologiju. U razdoblju od 2014-2017. godine vodila je uspostavni istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost Pogrebni običaji i društvo kasnog brončanog doba na jugu Karpatske kotline. U bilateralnom projektu Hr-Au (MZO-OeAD) 2018-2019 Južna veza: rasprostranjenost fenomena kulture polja sa žarama i mobilnost u brončanom dobu bila je voditeljica za hrvatsku stranu. Voditeljica je istraživačkog projekta HRZZ IP 2019-04-2520 Djetinjstvo u protopovijesti na jugu Karpatske kotline.

Godine 2019. boravila je u Institutu za orijentalnu i europsku arheologiju Austrijske akademije znanosti kao dobitnica stipendije „JESH - Joint excellence in science and humanities“.

U Institutu za arheologiju sudjelovala je kao član ekipe i/ili voditeljica na brojnim sustavnim (Zvonimirovo, Ilok, Sotin, Dolina) i zaštitnim istraživanjima (Poljana Križevačka, Beli Manastir…). Voditeljica je arheoloških istraživanja kasnobrončanodobnog naselja i groblja u Dolini.

Od 2005. godine sudjeluje u nastavi preddiplomskog i diplomskog studija na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao vanjski suradnik, a od 2017. god. kao naslovni docent. Predaje kolegij Kultura polja sa žarama na prapovijesnom smjeru diplomskog studija i sudjeluje u radu doktorskog studija.

Organizatorica je nekoliko međunarodnih znanstvenih skupova vezanih uz teme kasnog brončanog doba. Bila je suautorica brojnih izložbi i nekoliko okruglih stolova.

Članica je Hrvatskog arheološkog društva, European Association of Archaeologists i Society for the Study of Childhood in the Past.

Proučava i piše radove o prapovijesnim temama s naglaskom na brončano i početak željeznog doba, osobito o kronologiji, topografiji, keramici, pogrebnim ritualima, identitetima i dobnim skupinama.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.