Bartul Šiljeg

en

Viši znanstveni suradnik

[javascript hidden email address]

+385-1-415-1908

crosbi

academia.edu

Bartul Šiljeg rođen je 1966. godine u Metkoviću, gdje se školovao. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je arheologiju 1997. godine. Magistrirao je 2001. („Vojna arhitektura Justinijanovog doba na sjevernom Hrvatskom primorju“) i doktorirao 2006. („Proučavanje kasnoantičke naseljenosti Hrvatskog primorja primjenom metode daljinskog istraživanja“) na Odsjeku za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1997. zaposlen je na Institutu za arheologiju u Zagrebu, godine 2013. reizabran je u zvanje znanstvenog suradnika. Od 1997. godine kontinuirano sudjeluje u znanstveno-istraživačkim projektima posvećenima srednjovjekovnom arheološkom nasljeđu Hrvatske: „Srednjovjekovno arheološko nasljeđe kontinentalne Hrvatske“ (1997.-2002.), „Srednjovjekovno arheološko nasljeđe Hrvatske (5.-16. stoljeće)“ (2002.-2006.) te „Srednjovjekovno arheološko nasljeđe Hrvatske (5.-17. stoljeće)“ (2007.) (voditelj svih prof. dr. sc. Željko Tomičić), a od 2007. na projektu „Sjeverno Hrvatsko primorje u kontekstu antičkog obrambenog sustava“ voditeljice dr. sc. Goranke Lipovac Vrkljan. Vodio je višegodišnja istraživanja u Baškoj (Arheološka zona Korintija, Bosar-Sokol), kod Tara (Stancija Blek) i u Voćinu (crkva PBDM). Bio je zamjenik voditelja u istraživanima Zvonimirovo-Veliko polje, Crikvenica-Igralište, Ilok-Dvorac knezova Iločkih, Lopar-Podšilo. Sudjelovao je u mnogim arheološkim istraživanjima u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je u organizaciji znanstvenih kolokvija u Crikvenici 2008. i 2011. godine. Sudjelovao je u projektu „Eksperimentalna arheologija - gradnja replike rimske keramičarske peći u Crikvenici 2011.“ Koautor izložbe „Arheološka topografija: Putovanje kroz prošlost Lopara“, 2014. godine. Zamjenik je glavnog i odgovornog urednika i grafički urednik „Biltena Znanstvenog vijeća za daljinska istraživanja“ te član uredništva znanstvenog časopisa „Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu“. U Znanstvenom vijeću za daljinska istraživanja HAZU član je Izvršnog vijeća te pročelnik Sekcije za arheologiju i povijesno nasljeđe. Član je strukovnih udruga European Association of Archaeologists, Aerial Archaeology Research Group, Centra za eksperimentalnu arheologiju te Studijske grupe za keramiku u arheologiji. Znanstveni mu se interesi vežu uz kasnu antiku, srednji vijek, daljinsko istraživanje, utvrđenja i staklo.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.