Andreja Kudelić

en

Viša znanstvena suradnica

[javascript hidden email address]

+385-1-481-9654

crosbi

academia.edu

Andreja Kudelić je znanstvena suradnica na Institut za arheologiju u Zagrebu, gdje je započela karijeru kao znanstvena novakinja 2009. godine pod mentorstvom Snježane Vrdoljak (ex Karavanić). Doktorirala je 2015. godine na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom Tehnološki i socijalni aspekti proizvodnje keramičkih posuda kulturne grupe Virovitica. Od 2014. godine provodi sustavna istraživanja lončarskih tradicija iz brončanog doba, a od 2015. godine aktivno radi na specijalizaciji tehno-funkcionalne analize lončarije kroz ciljane individualne edukacije, stipendije te istraživačke boravke. Interdisciplinarna istraživanja keramike voditeljica je imala prilike samostalno provesti u laboratoriju na University of Natural Resources and Life Sciences u Beču, a petrografiju keramike specijalizirala je u Laboratoriju za primijenjena istraživanja Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti pod mentorstvom dr. sc. Attile Kreitera. Njezini znanstveni interesi usmjereni su na veze između lončarske tehnologije, distribucije i uporabe keramičkih posuda te na mehanizme stvaranja identiteta i održavanje tradicije kroz lončarske prakse.

Ulogu suradnika ostvarila je na projektima Geneza i razvoj brončanodobnih zajednica u sjevernoj Hrvatskoj (IARH) i Lončarstvo u prapovijesnim kulturama, s naglaskom na halštatsku kulturu na području hrvatskog i austrijskog Podunavlja (RGN). Vodila je projekte Tehnološki i socijalni aspekti proizvodnje i upotrebe prapovijesne lončarije i Prapovijesno lončarstvo: Interdisciplinarnost i eksperiment koji su ostvareni u suradnji sa Sveučilištem (FFZG, Odsjek za arheologiju) i bili su namijenjeni studentima arheologije. Voditeljica je projekta Hrvatske zaklade za znanost (UIP-2020-02-3637) Tehnološke značajke i kulturne prakse u prapovijesnim lončarskim tradicijama na području Hrvatske(2021. – 2026. god.). Sudjelovala je na brojnim arheološkim iskopavanjima te samostalno i u suradnji vodi istraživanja nalazišta Kalnik-Igrišče, Kurilovec-Belinščica, a kroz program Sustavni terenski pregled gornje Podravine provedena je i terenska nastava za studente u suradnji s Odsjekom za arheologiju. Sudjelovala je na preko 40 nacionalnih i međunarodnih i znanstvenih konferencija, te u stvaranju nekoliko muzejskih izložbi od kojih se izdvaja Recikliraj, ideje iz prošlosti. Članica je Hrvatskog arheološkog društva, Europske asocijacije arheologa i predsjednica je udruge Centar za eksperimentalnu arheologiju.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.