Ana Konestra

en

Znanstvena suradnica

[javascript hidden email address]

+385-1-615-1290

+385-98-815-125

crosbi

academia.edu

Ana Konestra diplomirala je na Sveučilištu u Udinama (Italija), potom stekavši doktorat na Sveučilištu u Zadru, s temom uvoza ranoantičkoga italskog finog stolnog posuđa na području sjeverne Liburnije te uz to povezane kulturne prakse. Od 2012. godine zaposlena je na Institutu za arheologiju, gdje kroz sudjelovanje na dvjema znanstvenim projektima (MZOS i HRZZ projekt RED, voditeljice dr. sc. G. Lipovac Vrkljan) nastavlja razvijati istraživanja vezana uz keramičku građu, posebice njezinu proizvodnju i distribuciju na području sjevernoga Jadrana, čemu pristupa multidisciplinarno te s aspekta proizvodnih krajolika. Upravo arheološki krajolici u fokusu su njezina rada posljednjih godina istraživanjima koja provodi u suradnji sa Sveučilištem Kardinala Stefana Wyszynskog u Varšavi i domaćim partnerima, prvenstveno na otoku Raba te odnedavno na području šibenskoga zaleđa (u suradnji s Muzejom grada Šibenika), kroz terenske preglede i korištenjem brojnih suvremenih nedestruktivnih, dokumentacijskih i analitičkih metoda. Uz razvoj istraživanja krajolika i okoliša, dio svoga rada posvetila je razdoblju kasne antike u ruralnom kontekstu Istre i Kvarnera, posebice kroz dugogodišnja istraživanja u Taru (u suradnji sa Zavičajnim muzejom poreštine i Sveučilištem u Bologni). Kao suradnica na međunarodnom projektu Poljskog znanstvenog centra (ID: 2020/37/B/HS3/02458, voditelja prof. dr. sc. F. Welca) istraživačkim će se radom kroz naredno razdoblje fokusirati upravo na arheološkim krajolicima, odnosno promjenama okoliša i strukture kasnoantičkih ruralnih područja istočnoga Jadrana, dok se kroz keramološka istraživanja priključila istraživačkom timu HRZZ projekta "AdriaCos" koji tematizira suodnosa domorodaca i grčkih kolonista na otoku Hvaru (UIP-2020-02-2419 , voditeljice dr. sc. M. Ugarković). Rimskodobnim pokretnim nalazima s niza lokaliteta istočnog Jadrana bavi se i kao vanjska suradnica nekoliko domaćih i međunarodnih institucija odnosno istraživačkih ekipa.

Međunarodno istraživačko iskustvo stjecala je kao vanjska suradnica projekta R.I.M.E.M. (Sveučilište u Macerati, prof. Umberto Moscatelli), dvjema stipendijama pri Francuskoj školi u Rimu te kao gostujući istraživač na Sveučilištu u Bologni te na Sveučilištu Kardinala Stefana Wyszynskog u Varšavi. Uz sudjelovanje na brojnim međunarodnim i domaćim konferencijama i okruglim stolovima, bila je članica organizacijskoga odbora nekoliko međunarodnih kongresa, radionica i ljetne škole, te suurednica nekoliko zbornika radova i monografskih izdanja. Također, brojnim javnim predavanjima, organizacijom nekoliko izložaba, a posebnom sudjelovanjem u projektu realizacije rekreacijsko-edukativnih staza "Rab Arcaheological Traces" rezultate svojih istraživanja aktivno predstavlja široj javnosti.

done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.