Znanstveni skupovi

en

Tajne željeza - od sirovine do željeznog predmeta - 7. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije

10. 9. 2020. — 11. 9. 2020.

Poštovane kolegice i kolege,

S obzirom na neizvjesnost i ograničenost kretanja vezano uz pandemiju uzrokovanu Covid 19 virusom, još jednom naglašavamo da će konferenciji biti moguće pristupiti:

  1. osobno u Zagrebu,
  2. slanjem ppt prezentacije s popratnim tekstom koji će prezentirati moderatori sekcije,
  3. on line u svojstvu govornika i slušača preko platforme za konferencije.
  4. sudionici koji su prijavili poster (dim. 70x100 cm), a nisu u mogućnosti osobno doći u Zagreb, mogu isti poslati u pdf obliku koji će organizator isprintati ovdje u Zagrebu.

Poveznica za skup https://www.crowdcast.io/e/secrets-of-iron---from

Knjiga sažetaka

Posteri

Gömöri János:Bloomery iron smelting in Hungary - videofilm

Izložba Tajne željeza

Galerija fotografija

.

.

Poštovane kolegice i kolege,

Ovim putem Vas obavještavamo da je određen novi termin za 7. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju pod nazivom Tajne željeza - od sirovine do željeznog predmeta / Secrets of iron - from raw material to an iron object. Skup će se održati 10. – 12. 9. 2020.g. na novoj adresi, u prostorijama Galerije Arheološkog muzeja u Zagrebu u Ulici Pavla Hatza 6.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

U ime Organizacijskog odbora

Tajana Sekelj Ivančan

Tajne željeza - od sirovine do željeznog predmeta
Secrets of iron - from raw material to an iron object


Poštovane kolegice i kolege!

Pozivamo Vas da svojim doprinosom sudjelujete na međunarodnom znanstvenom skupu Tajne željeza - od sirovine do željeznog predmeta / Secrets of iron - from the raw material to an iron object koji će Institut za arheologiju u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu organizirati u prostorijama Muzeja u razdoblju od 3. do 6. lipnja 2020. godine.

Ovim znanstvenim skupom želja nam je steći dublje spoznaje o tehnologiji proizvodnje željeza i željeznih predmeta te razvoju, distribuciji i prijenosu znanja i tehnologija kroz duži vremenski period na širem geografskom području. Očekuje se okupljanje znanstvenika i stručnjaka različitih disciplina kako bi rasprava bila potkrijepljena višestrukim izvorima (arheološkim, povijesnim, geološkim, geofizičkim, kemijskim). Dobrodošli su radovi o novim istraživanjima lokaliteta s prepoznatom metalurškom aktivnosti, rezultati analiza sirovina, metalurških ostataka/otpada i predmeta, rezultati arheoloških eksperimenata. Također nam je želja da konferencija bude mjesto susreta i razmjene znanja i iskustava stručnjaka koji se bave proučavanjem raznih postupaka pri izradi i obradi željeza, od sirovine do gotovih proizvoda u različitim razdobljima, od prapovijesti, preko antike, srednjeg vijeka pa sve do novog vijeka.

U tom smislu nas zanimaju:

• neinvazivne metode istraživanja: prepoznavanje lokaliteta povezanih s obradom željeza na temelju zračnih snimaka, rekognosciranja, geofizičkih metoda; predispozicije prirodnog krajolika;
• sirovine: ruda (ležišta, eksploatacija, priprema rude za taljenje); ostali resursi (glina, voda, drvo)
• peći: tipovi peći i njihove funkcionalne karakteristike (taljenje željezne rude, kovačke peći za primarnu i/ili sekundarnu obradu željeza)
• radionice: organizacija talioničkih i kovačkih radionica
• analitičke metode: mineraloške i kemijske analize tla, rude, zgure, željeza; metalografske analize željeznih predmeta
• eksperimentalna arheologija: taljenje, obrada, izrada i uporaba željeznih predmeta
• uporaba, distribucija, razmjena tehnologija i roba kroz duži vremenski period na širem geografskom području

Molimo Vas da naslov i sažetak Vašeg izlaganja i/ili postera (maksimalno 1800 znakova) pošaljete do 15. siječnja 2020. godine na e-mail adresu [javascript protected email address]. Sažeci će biti objavljeni u Knjižici sažetaka. Za prijavu, molimo ispunite Prijavni obrazac.

Jezici konferencije su engleski i hrvatski. Predavače na hrvatskom jeziku molimo da prezentacija bude na engleskom jeziku.

Kotizacija za konferenciju iznosi 30 EUR i uključuje: knjižicu sažetaka i ostale materijale s konferencije te okrjepu na pauzama za kavu. Spomenuta naknada ne pokriva troškove putovanja i smještaja sudionika konferencije.

Nakon održanih predavanja, u petak i subotu 5. i 6. lipnja 2020. godine, u planu je obilazak Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu kraj Zagreba gdje će se provesti eksperimentalno taljenje željezne rude u okviru IV. Festivala eksperimentalne arheologije tijekom manifestacije Dani Andautonije koju organiziraju Arheološki muzej u Zagrebu i Centar za eksperimentalnu arheologiju. Molimo da u prijavi navedete zainteresiranost za ovaj obilazak kao i za sudjelovanje u eksperimentu, kako bismo mogli isplanirati tijek događanja i pružiti Vam dodatne informacije o planiranom eksperimentalnom dijelu programa.

Radovi sa skupa će se objaviti u zasebnom Zborniku Instituta za arheologiju / Serta Instituti Archaeologici. Molimo Vas da rukopise na engleskom jeziku predate do 15. studenoga 2020. godine. Svi tekstovi podliježu recenzijskome postupku, a objava se predviđa do kraja 2021. godine. Upute za pripremu rukopisa i načina citiranja iste su kao u časopisu Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu, a dostupne su na:
http://hrcak.srce.hr/upute/upute_autorima_Prilozi_Instituta_za_arheologiju_u_Zagrebu.pdf

U slučaju dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

Radujemo se Vašem sudjelovanju na znanstvenome skupu!


S poštovanjem,

dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju

Obrazac za prijavu

Kotizacija

IMG_4780w.jpg
done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.