Arhiva ostalih događanja

en

Greška u kopiranju: analize arheološkog materijala primjenom znanstvenih metoda

25. 3. 2020.

Greška u kopiranju: analize arheološkog materijala primjenom znanstvenih metoda

(studiji slučaja: Helenistička fina keramika iz Ise, Fara i Sikula & Helenističke i kasno republikanske amfore na dalmatinskim trgovačkim putovima)

Distribucija keramičkih posuda predstavlja ključni dokaz za gospodarski rast i društvene transformacije na Sredozemlju u drugoj polovici posljednjeg tisućljeća prije Krista. Povećanje trgovine rezultiralo je raširenom keramičkom proizvodnjom, standardizacijom oblika te razvojem regionalnih varijanti. Regionalne varijante razvile su se imitacijom ili pak greškom u kopiranju oblika i ukrasa. U kontekstu raširene trgovine i kompleksnog ekonomskog sustava helenističkog i rimskog razdoblja, analize arheološkog materijala primjenom znanstvenih metoda postaju neizostavne u studijama provenijencije keramike. Tijekom predavanja predstaviti će se različiti metodološki pristup studiji provenijencije keramičkog materijala na primjerima analiza helenističke fine keramike iz Dalmacije i amfora s kopnenih i podvodnih nalazišta.

Biografija

Dr Maja Miše doktorirala je 2010. godine na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na temu Gnathia keramika na istočnoj obali Jadrana, u kojoj je razvila metodu za identificiranjem lokalne proizvodnje i tipologije Gnathia keramike iz Ise. Nakon 3-godišnjeg rada na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu, gdje je držala predavanja iz grčkog obrta i umjetnosti, 2013 godine odlazi na poslije doktorsko usavršavanje na Odsjek za arheologiju i povijest Sveučilišta u Solunu. Boravak u Solunu rezultirao je prvom sistematskom studijom o helenističkoj keramici na istočnoj obali Jarana, objavljenoj u Archepress u Oxfordu. Od 2014. godine do danas, Dr Miše je usavršila svoje znanje o znanstvenim analizama keramičkog materijala primjenom metoda iz prirodnih znanosti. Intenzivnim višegodišnjim treningom iz optičke mikroskopije, keramičke petrografije, mineralogije i geokemije, stekla je vještine samostalne analize keramike primjenom arheološke znanosti o materijalima.

Dr. Maja Miše dobitnica je niza istraživačkih potpora, popit NEWFELPRO potpore Europske Komisije i RH Ministarstva znanosti i obrazovanja (2014-2017), internacionalne Marie Sklodowska Curie – International Fellowship (2018-2020), te potporu Američke nacionalno znanstvene fondacije (2019-2020). Pored monografije, autorica je niza znanstvenih članaka, objavljenih kao prvi autor u međunarodnim arheološkim časopisima, sudjelovala u nizu međunarodnim konferencija iz arheologije i arheološke materijalne znanosti, te održala niz pozvanih predavanja na internacionalnim sveučilištima.

Dr. Maja Mise je trenutno voditeljica projekta Economy of Pre-Roman Adriatic Communities: amphora production and trade patterns in a changing world na UCL Institutu za arheologiju, gdje također sudjeluje u nastavi na magistarskim studijama: Laboratory and Instrumental Skills coarse of the MSc Archaeological Science: Technology and Materials programme, Archaeological Ceramics Analysis te je mentorica na 3 magistarske disertacija o analizama keramičkim materijala iz Hrvatske i Italije.

lord-predavanje.jpg
done_all

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok nam drugi služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte našu Uporabu “Kolačića”.

Obavezni kolačići

toggle_off

Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.

Analitički kolačići

toggle_on

Kolačići koji služe za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.