Arheološka zona Korintija, Bosar – Sokol

Naselje, grad, županija: Baška, otok Krk, Primorsko-goranska županija

Vrsta lokaliteta: naselje, utvrđenje

Razdoblje: kasna antika, srednji vijek

Vrsta istraživanja: sustavno iskopavanje, daljinsko istraživanje, terenski pregled

Nositelj istraživanja: Institut za arheologiju

Voditelji istraživanja: prof. dr. sc. Željko Tomičić (1986.–1987., 1998.), dr. sc. Bartul Šiljeg (2004., 2007.)

Arheološka zona Korintija, Bosar – Sokol smještena je na najistočnijem dijelu otoka Krka pa je okrenuta Velebitskom kanalu. Utvrđenje Korintija nalazi se na sjevernom dijelu najvišega brda (129 m) na poluotoku Sokol. Poluotok Sokol s otokom spaja prevlaka, a od otoka ga odvajaju dvije uvale: Vela luka i Mala luka.

Arheološka istraživanja provedena na lokalitetu prvi put su primijenila suvremenu tehniku istraživanja na lokalitetu koji je od prije poznat u stručnoj literaturi iz rekognosciranja te arhitektonskih snimanja glavnih građevina (utvrđenje, crkvene građevine) ovog velikog kompleksa.

Rekognosciranje je dalo niz novih podataka za lokalitet. Otkrivena je kasnoantička staklarska radionica datirana u 5.–6. stoljeće. Nalazi troske upućuju na lokalnu radionicu metalnih predmeta. Nalazi plemenitog kamena na istočnoj obali upućuju na postojanje još jednog sakralnog objekta koji se može vezati uz zid sa lezenema kod tzv. Kloštra. Prikupljena keramika su uglavnom dijelovi kasnoantičkih amfora (LRA 1 i LRA 2 te sphateiona).

Daljinsko istraživanje je omogućilo iscrtavanje detaljnijeg plana lokaliteta te su na istočnoj strani Male luke vidljive dvije građevinske faze a u moru na ulazu u uvalu ostaci lučkog gata. Prazan prostor sjeverno iznad naselja potvrdio se kao nekropola naselja što je pokazalo i iskopavanje kod cele trihore.

Istraživanja su dala potpuniju sliku arheološke zone kojoj je centar kasnoantički grad u Maloj luci i utvrđenje Korintija. Oni služe u održavanju važnog plovnog puta od Senja do Osora te priobalne plovne rute prema Rijeci.

Literatura:

Galerija

Pogled s Kaluna na poluotok Sokol, Velu i Malu luku (snimio: B. Šiljeg).
Pogled s vrha Provaza na Bosar, Malu luku i Korintiju (snimio: B. Šiljeg).
Utvrđenja Korintija, pogled s vrha Provaza (snimio: B. Šiljeg).
Ortofoto prikaz šireg područja Arheološke zone Korintija, Bosar-Sokol s naznačenim dijelovima istraživanja 2007. (snimio: B. Šiljeg).
Sjeverni bedem utvrđenja Korintija (snimio: B. Šiljeg).
Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.