Living Danube Limes

Projekt “Living Danube Limes” provodi se u sklopu programa Europske Unije u sklopu Interreg programa transnacionalne suradnje Dunav i usmjeren je na povezivanje, oživljavanje, istraživanje, očuvanje i isticanje rimskog Dunavskog limesa kao transnacionalne kulturne baštine od izuzetnog značaja, kako bi se stvorili snažni temelji za buduću Europsku kulturnu rutu.

Institut za arheologiju projektni je partner uz Arheološki muzej u Zagrebu kao pridruženog partnera na ovom projektu.

Ciljevi projekta: 

 • Glavni cilj projekta je povezivanje Dunavske regije kroz njezino zajedničko rimsko nasljeđe, Dunavski limes. Projekt želi podržati njegovo očuvanje stvaranjem svijesti o važnosti zajedničkog naslijeđa, uz poštivanje lokalnih razlika, posebnosti i stvaranje svijesti, da rimski Dunavski limes nije bio samo granična utvrđena mreža, već i prostrana trgovačka zona s puno pokretljivosti.
 • Projekt podupire UNESCO-vu nominaciju za čitav Dunavski limes u Svjetsku baštinu, posebno usredotočujući se na postupak nominiranja za Hrvatsku, Srbiju, Rumunjsku i Bugarsku.
 • Drugi glavni cilj projekta je postavljanje temelja za buduću Europsku kulturnu rutu koja prelazi cijelu dunavsku regiju.
 • Promicanje održivog i ekološkog turizma kroz turističke strategije posebno kreirane za regiju Dunavskog limesa još je jedan od glavnih ciljeva projekta. 

Rezultati projekta: 

 •  Tijekom projekta rekonstruirat će se rimski dunavski brod iz 4. stoljeća nove ere, koristeći replike rimskih alata, i krenut će cijelim Dunavom 2022. godine s međunarodnom posadom, članovima društava oživljene povijesti na brodu kao posadom, kako bi se istaknuo povezujući karakter rimskog dunavskog limesa. Nakon završetka projekta, brod će biti na raspolaganju svakoj pilot lokaciji tijekom jedne godine, kako bi poslužio kao atrakcija i motivacija za daljnja ulaganja u pilot lokaciju.•   Primjenom suvremene neinvazivne arheološke geo-prospekcije na odabranim pilot lokacijama, razne rupe u istraživanju bit će zatvorene.
 • Izradit će se aplikacija Living Danube limes kako bi bila domaćin sveobuhvatnom i lako dostupnom arheološkom i povijesnom katalogu Dunavske regije, koji će objediniti podatke prethodnih inicijativa s novim podacima dobivenim istraživačkim aktivnostima provedenim u projektu.
 • Rekonstrukcije virtualne i proširene stvarnosti izvorne infrastrukture rimskog limesa stvorit će se na temelju podataka geofizičkih prospekcija na pilot lokacijama projekta, a zatim će biti prezentirane u aplikaciji Living Danube Limes.
 • Osnivanje transnacionalnog muzejskog klastera nastavit će zajedničku prezentaciju rimske baštine u dunavskoj regiji, kako bi se stvorila bolja vidljivost i razumijevanje prostranosti i važnosti ovog povezanog povijesnog krajolika.  

Obraćanje ljudima - čineći zajedničku rimsku prošlost opipljivom:

 • Projektom će se uspostaviti osam nacionalnih pilot lokacija s redovnim javnim aktivnostima poput događaja oživljene povijesti i radionica o povijesnim vještinama i zanatima.
 • Fizičke rekonstrukcije na pilot lokacijama nadopunit će rekonstrukciju virtualne stvarnosti i potaknuti veći interes, a trebale bi dovesti do daljnjih projekata i ulaganja na tom mjestu.
 • Organizirat će se radionice o povijesnim (rimskim) zanatima i tehnikama izrade te će njihovi rezultati biti dokumentirani i diseminirani.
 • Na kraju projekta održat će se krstarenje od Njemačke do Crnog mora, s međunarodnim skupinama za oživljenu povijest kao posadom rekonstruiranog rimskog broda iz 4. stoljeća nove ere. Brod i njegova posada zaustavit će se na svakom pilotskom lokalitetu kako bi tamo sudjelovali na festivalu oživljene povijesti, koji će nadalje omogućiti širok spektar interakcija s javnošću.  

Living Danube Limes započeo je u srpnju 2020. i traje do prosinca 2022. Partnerski konzorcij sastoji se od 19 projektnih partnera i 27 pridruženih strateških partnera iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Rumunjske i Republike Moldavija. 

Cilj programa je: Poticanje održivog korištenja prirodne i kulturne baštine i resursa.

Ukupni proračun ovog projekta iznosi 3.151.122,20 €, financiran iz ERDF-a, IPA-e II i ENI-MD.  

Institucija koja financira: EU INTERREG DUNAVSKI TRANSNACIONALNI PROGRAM  

Trajanje projekta: 1. srpnja 2020. - 31. prosinca 2022. (30 mjeseci) 

Projektni tim:

Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju i član Upravljačkog odbora projekta,

Ivana Ožanić Roguljić, voditelj projektnog tima,

Mislav Fileš, suradnik i voditelj komunikacija

Slavica Bartoluci Andrić, interni financijski i računovodstveni poslovi,

Links:

Mrežna stranica projekta: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/living-danube-limes

Facebook: https://www.facebook.com/LivingDanubeLimes/

Instagram: https://www.instagram.com/livingdanubelimes/

Twitter: https://twitter.com/DanubeDtp

VODEĆI PARTNER: Sveučilište za trajno obrazovanje Krems, Sveučilište Dunav Krems, Austrija 

PARTNERI NA PROJEKTU:

Sveučilište Friedrich-Alexander Erlangen - Njemačka

Sveučilište Paris-Lodron u Salzburgu - Austrija

Sveučilište za arhitekturu i urbanizam “Ion Mincu” Bukurešt - Mađarska

Nacionalni klaster turizma "Bulgarian Guide" - Bugarska

Sveučilište za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti - MađarskaDAVINO Dobavljač, turizam, regionalni razvoj i obrazovno društvo s ograničenom odgovornošću - Mađarska

Institut za teorijsku i primijenjenu mehaniku, Češka akademija znanosti - Češka

Općinski zavod za zaštitu spomenika Bratislava - Slovačka

Slovačko tehnološko sveučilište u Bratislavi - Slovačka

Ludwig Boltzmann Institut za arheološku prospekciju i virtualnu arheologiju - Austrija

Centar za tumačenje baštine - Bugarska

Muzej nacionalne povijesti i arheologije Constanta - Rumunjska

Udruženje općina na rijeci Dunav „Dunav“ - Bugarska

Institut za arheologiju Republike Hrvatske - Hrvatska

Nacionalni institut za istraživanje i razvoj u turizmu - Rumunjska

Institut za arheologiju Beograd - Srbija

Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka - Srbija

Vijeće okruga Orhei - Republika Moldavija

Living-Danube-Limes.jpg
Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.