"Iron-Age-Danube" Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja

Projekt “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja“, akronima „Iron-Age-Danube“, djelomično financiran iz fondova Europske unije (šifra projekta DTP1-1-248-2.2)

Projekt „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“/“Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin”, akronima “Iron-Age-Danube“, provodi se u sklopu programa Europske unije, Interreg Program transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. i djelomično je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Glavni partner projekta je Universalmuseum Joanneum iz Graza koji je odgovoran za provedbu projekta na kojem sudjeluje deset partnera i devet pridruženih partnera iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i  Hrvatske. Glavni cilj projekta je razvoj međunarodne strategije za istraživanje, zaštitu i održivo korištenje arheoloških krajolika u zemljama projektnih partnera. Kao dio projektnih aktivnosti, izradit će se nove strategije i metodološki alati za zaštitu, prezentaciju, promociju i održivo korištenje arheoloških krajolika. Rezultati projekta bit će testirani njihovom provedbom u devet mikro-regija zemalja projektnih partnera, na odabranim, najpoznatijim lokalitetima starijeg željeznog doba u Europi: Großklein (AT), Strettweg (AT), Jalžabet (CRO), Kaptol (CRO), Poštela (SI), DolenjskeToplice (SI), Százhalombatta (HU), Süttő (HU) i Sopron (HU).

Na projektu od strane Hrvatske sudjeluju Institut za arheologiju i Arheološki muzej Zagreb u svojstvu partnera, dok su pridruženi partneri Ministarstvo kulture-Uprava za zaštitu kulturne baštine, Turistička zajednica Varaždinske županije i Centar za prapovijesna istraživanja. Centar aktivnosti od strane Instituta za arheologiju je svjetski poznati arheološki lokalitet Jalžabet-Bistričak iz starijega željeznog doba, naselje i groblje s gigantskom grobnom humkom u Jalžabetu, u Varaždinskoj županiji. Grobni humak „Gomila“  je u okvirima europskih i svjetskih razmjera, jedan od najvećih grobnih humaka u Srednjoj Europi, s promjerom od oko 75 m, a sačuvanom visinom od 8 m. Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Centrom za prapovijesna istraživanja, fokusirat će svoje projektne aktivnosti na gradinskom naselju, arheološkom lokalitetu u Kaptolu u Požeško-slavonskoj županiji.

U rujnu 2017. godine održan je Arheološki kamp Hrvatska, međunarodni znanstveni kamp tijekom kojeg su provedena arheološka i multidisciplinarna istraživanja s najnovijom tehničkom opremom te raznovrsni programi za projektne partnere, stručnjake, studente i posjetitelje. Kamp se provodio na dva arheološka lokaliteta, Jalžabet-Bistričak u Varaždinskoj županiji i Kaptolu u Požeško-slavonskoj županiji.

Institut za arheologiju u Zagrebu i Arheološki muzej Zagreb organizirali su svečano otvaranje Arheološkog kampa Hrvatska, u Gradskom muzeju Varaždin, u palači Herzer. Svečano otvaranje Arheološkog kampa Hrvatska provelo se pod visokim pokroviteljstvom Ministrice kulture Republike Hrvatske dr. Nine Obuljen Koržinek i veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Anderasa Wiedenhoffa.

Događaj koji je obilježio svečano otvorenje i početak Arheološkog kampa Hrvatska bilo je predavanje „Odjeća i identitet u periodu brončanog i starijeg željeznog doba“ i prapovijesna modna revija organizirana od strane jedne od najistaknutijih svjetskih stručnjakinja na području tekstilne arheologije, dr. Karine Grömer iz Prirodoslovnog muzeja u Beču.

Za vrijeme provedbe Kampa Jalžabet održala su se dva Okrugla stola, prvi u Gradskom muzeju Varaždin s temom „Mogućnosti, prednosti i izazovi ne-invazivnih metoda u arheologiji krajolika“ i u Domu kulture Jalžabet s temom „Turistički, edukacijski i arheološki put u Jalžabetu“. Uz navedeno, održale su se i školske radionice „Izrada prapovijesnog metalnog nakita“, „Mala škola tkanja“ i „Kako preživjeti prapovijest u kući starijeg željeznog doba“ s ciljem prezentacije arheologije i perioda starijeg željeznog doba učenicima školskog uzrasta. Školske radionice su se održale u Osnovnim školama „Petar Zrinski“ u Jalžabetu i „Martijanec“ u Martijancu u Varaždinskoj županiji.

Institut za arheologiju će rezultate arheoloških i interdisciplinarnih istraživanja s arheološkog lokaliteta u Jalžabetu, predstaviti javnosti u obliku digitalnih rekonstrukcija prapovijesnih krajolika te promocijom i isticanjem njegove kulturne i arheološke važnosti, pozicionirati ne samo u znanstvenom već i u turističkom pogledu na međunarodnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini.

Prezentiranje i promocija arheološkog lokaliteta u Jalžabetu osigurala bi iznimnu turističku ponudu, što bi uz podršku relevantnih institucija, lokalne samouprave i zajednice, trebalo dati poticaj za razvoj kulturnog turizma u tom dijelu varaždinskog kraja kao i kontinentalne Hrvatske i srednje Europe.

Vrijeme provedbe projekta je od 01. siječnja 2017. do 30. lipnja 2019. godine.

Ukupni proračun projekta je u iznosu od 2.552.000,00 eura, od kojih je udio sufinanciranja Europske unije od 85%  iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu od 2.169.200 eura.

Na projektu sudjeluju:

  1. Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju i član Upravljačkog odbora projekta,
  2. Saša Kovačević, voditelj projektnog tima,
  3. Slavica Bartoluci Andrić, interni financijski i računovodstveni poslovi,
  4. Martina Jurišić, asistentica na projektu, viša stručna suradnica u Institutu za arheologiju
  5. Josip Koštan (ConSeo d.o.o), vanjski financijski i administrativni menadžment (izvještavanje i provedba projekta).

Linkovi:

http://www.interreg-danube.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/IronAgeDanube/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCx9Vnpkkf5ayEmtj2p-kc7w

Instagram: https://www.instagram.com/ironagedanube/

Twitter: https://twitter.com/ironagedanube

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Iron-Age-Danube_project
standard-logo-image-Iron-Age-Danube-1.jpgEYCH2018_Logos_Green-EN-72-99758-1.jpg
Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.