Baza antičkih arheoloških lokaliteta Republike Hrvatske Instituta za arheologiju (BAZA)

O projektu

Projekt Baza antičkih arheoloških lokaliteta Republike Hrvatske Instituta za arheologiju (BAZA) kao svoj temelj koristi bogatstvo hrvatskih arheoloških lokaliteta. Stvorena je u cilju strukturiranja podataka sakupljenih pri radu Instituta. Kao izvor podataka korištena je dostupna literatura, saznanja koja su prikupljena znanstvenom djelatnošću Instituta, te pohranjena u arhivi Instituta za arheologiju. Riječ je o stvaranju baze podataka o arheološkim lokalitetima koja je temelj za znanost, kulturu, očuvanje hrvatske baštine, ali i prezentaciju kulturnoga turizma. BAZA se temelji na arheološkim lokalitetima Hrvatske koji su poznati iz literature ili su ustanovljeni terenskim istraživanjima i rekognosciranjima, a s ciljem kreiranja alata koji omogućuje lakši pristup podacima potrebnima pri budućim znanstvenim istraživanjima, upravljanju baštinom kao i kreiranju stručnih i znanstvenih projekata koji u svojoj osnovi imaju arheološko nasljeđe. Baza je obogaćena informacijama o arheološkim lokalitetima koji su dovoljno atraktivni da postanu turistička destinacija. Dostupnost podataka omogućuje poslovnim, znanstvenim i privatnim subjektima iz Hvatske kao i cijeloga svijeta pristup informacijama o željenoj kulturnoj arheološkoj destinaciji. Stvorena BAZA omogućuje vidljivost i prepoznatljivost znanstvenih dostignuća Instituta za arheologiju znanstvenoj, stručnoj i široj zajednici,pri čemu će postignutim rezultatima znanost postati primjenjiva u društvu.

U realizaciji projekta sudjeluju koordinatorica projekta Ivana Ožanić Roguljić, dokumentaristice u ARHINDOKS-u Kristina Jelinčić Vučković i Kristina Turkalj te djelatnici Instituta za arheologiju.

Napomena: Lokacije lokaliteta točne su samo za one lokalitete koji su prezentirani ili vidljivi u prostoru. Točne lokacije rekognosciranih lokaliteta mogu se dobiti na upit.

BAZA

Administratorski pristup

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.