Recikliraj, ideje iz prošlosti

Naziv izložbe: Recikliraj, ideje iz prošlosti – Recycle, ideas from the past

Autori izložbe: dr.sc. Andreja Kudelić, Institut za arheologiju, Zagreb

                           dr.sc. Ina Miloglav, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu

                           dr.sc. Jacqueline Balen, Arheološki muzej u Zagrebu

Mjesto i vrijeme održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Trajanje izložbe: 14.11. 2017-12.02.2018.

Scenografija, oblikovanje i grafička priprema izložbe: Antun Sevšek, Damir Gamulin

Sažeti opis izložbe

Izložba Recikliraj, ideje iz prošlosti organizira se u suradnji Instituta za arheologiju, Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložbom se nastoji prikazati na koji način su naši preci reciklirali materijale, ponovno upotrebljavali predmete te na koji je način taj koncept ugrađen u kulture iz prošlosti. S obzirom da je recikliranje iznimno složen, ali i univerzalan fenomen, bilo da se promatra u sadašnjosti ili u okviru kultura i zajednica iz prošlosti, izložba tematski i likovno nastoji premostiti vremenske relacije. Iz bogate arheološke kulturne baštine odabrani su predmeti napravljeni od različitih materijala (kamen, kost, keramika, staklo i metal) i postavljeni su u okvire nekoliko tema: transformacija prostora, materijali i simboličko recikliranje. Prikazani primjeri recikliranja, ponovne upotrebe i popravaka predmeta pokazatelji su kultura koje ne odbacuju predmete nego teže kulturi ponovne upotrebe stvari, a upravo o tome možemo mnogo naučiti iz prošlosti.

Pronalaženjem (ne)sklada između prošlih i sadašnjih ideologija i doživljaja materijalnog, okoliša i društveno-gospodarskih prilika, izložbom se autori osvrću i na suvremenu ideologiju i izmijenjene konstrukcije ljudske svijesti o materijalnom i okolišu. Izložba naglašava praktičnu prirodu recikliranja zapisanu na arheološkim artefaktima, no ne zanemaruje i brojne primjere simboličke prenamijene odnosno „recikliranja“ predmeta i prostora u prošlosti.

Cilj je izložbom prikazati da su reciklirani materijali i predmeti imali vrlo aktivnu ulogu u društvu, da nisu izolirani slučajevi ponovne upotrebe određenog materijala te da je ideološka pozadina ponovne upotrebe i recikliranja imala mnogo složenije značenje za društvo. Izložbom se također nastoji ukazati na dugovječnost i neprekinuti ciklus ponovne upotrebe predmeta te potaknuti posjetitelje na razmišljanje o konceptu recikliranja u odnosu na suvremeni način života.

Osim izložbe pripremljena je i znanstvena monografija posvećena temi recikliranja i ponovne upotrebe u prošlosti, a istovremeno s trajanjem izložbe planira se održavanje javnih predavanja i radionica namijenjenih djeci i mladima.

Deplijan HR: pdf

Monografija:

plakat.jpgsl1.jpgsl2.jpg
Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.