Rab Archaeological (T)races

Projekt Rab Archaeological (T)races odvija se u sklopu programskog pravca 27 susjedstava - susjedstvo Otok Rab u sklopu Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.

Nositelji inicijative su Centar za kulturu Lopar, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rab i Turistička zajednica grada Rab, a Institut za arheologiju uključio se, uz Pomorski povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka kao partner i stručni suradnik. Europski partner projekta je Heritage Malta - National Museum of Archaeology, dok su svoju potporu osigurali Grad Rab, Općina Lopar, Turistička zajednica općine Lopar te Rijeka 2020 sa svojim partnerima.

Vođeni idejom muzeja na otvorenome, projektni su partneri sistematizirali arheološku baštinu otoka te kroz njezinu valorizaciju stvorili preduvjete za edukativne aktivnosti i razvoj turizma, s naglaskom na kulturnu baštinu ali i krajolik u kojem se ona smješta. Prezentirajući arheološke lokalitete in situ i povezujući ih trima pješačkim i biciklističkim stazama, nastoji se povezati kulturnu baštinu, obrazovanje, rekreaciju i sport te promicati blagodati boravka u prirodi i aktivnog provođenja slobodnog vremena.

Kroz uobičajene načine prezentacije kulturne baštine unutar krajolika - edukativne table te druga informativna obilježja - koristeći postojeću mrežu planinarskih i biciklističkih staza, a dijelom i Premužićevu stazu, unutar projekta osmišljeni su i digitalni interaktivni sadržaji.

Sudjelovanjem kroz 2018. i 2019. g. u programima Bolje vas našli! i Dnevni boravak u sklopu EPK Rijeka 2020, projektni partneri i vanjski suradnici imali su priliku testirati zamišljeni program na manjem uzorku te ga predstaviti široj javnosti, uz problematiziranje očuvanja baštine i njezine promocije u kontekstu kulturnog turizma.

Otvorenje i predstavljanje arheološkog muzeja na otvorenome obilježava se utrkom Rab Archaeological (T)races 2020, 18. i 19. travnja 2020. g., u kojoj će brojni sudionici, obići arheološke staze otoka Raba u sklopu sportsko-rekreativne manifestacije pritom upoznavajući otok, prirodu i arheološku baštinu.

Logo-glavni.jpgSl.-1.jpgSl.-2.jpgSl.-3.jpgSl.-4_.jpgSl.-5.jpgSl.-6_.jpgSl.-7_.jpgSl.-8.jpgSl.-9.jpgSl.-10.jpgLogotipi.jpg
Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.