Sakralizacija prostora i sveta mjesta

2. 6. 2016. — 3. 6. 2016.

Poziv za sudjelovanje na 3. međunarodnom znanstvenom skupu srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju

Sakralizacija prostora i sveta mjesta

Poštovane kolegice i kolege!

Pozivamo Vas da svojim doprinosom sudjelujete na znanstvenom skupu Sakralizacija prostora i sveta mjesta kojeg organizira Institut za arheologiju 2. i 3. lipnja 2016. godine.

Naseljavanje čovjeka na neki prostor povlači za sobom i pitanje označavanja prostora vlastitom religijom. Slično se događa i kod smjena religijskih sustava. Pri tome se, naravno, često susrećemo s kontinuitetom svetih mjesta.

Takvi postupci katkada nisu dokumentirani pisanim izvorima, no tragovi im se mogu naći u toponimima, pučkim predajama te arheološkim nalazima.

Tema zato po prirodi nadilazi okvir arheološke discipline te stoga priželjkujemo multidisciplinarni susret različitih ideja, pristupa, metoda, rezultata i interpretacija.

Službeni jezici skupa su hrvatski i engleski, ako planirate izlagati na hrvatskom jeziku, molimo da naslov i sažetak izlaganja pošaljete na hrvatskom i engleskom jeziku. Predviđeno trajanje izlaganja je 20 minuta.

Molimo Vas da do 1. prosinca 2015. godine dostavite naslov i sažetak Vašeg izlaganja na e-adresu Jurja Belaja ([javascript protected email address]) radi sastavljanja programa. Sažeci izlaganja (do jedne kartice teksta) objavit će se na mrežnoj stranici Instituta za arheologiju.

Za sve radove provest će se recenzentski postupak i bit će objavljeni u obliku e-publikacije do kraja 2016. godine. Kako bismo uspjeli u toj namjeri, molim Vas da gotove radove dostavite do 31. srpnja 2016. godine. Upute za oblikovanje rada i citiranje identične su onima u Prilozima Instituta za arheologiju u Zagrebu, a možete ih preuzeti na mrežnoj stranici:

http://hrcak.srce.hr/upute/upute_autorima_Prilozi_Instituta_za_arheologiju_u_Zagrebu.pdf

U slučaju bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

S poštovanjem,

dr. sc. Juraj Belaj, viši znanstveni suradnik

Sakralizacija prostora i sveta mjesta

Sakralizacija prostora i sveta mjesta

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.