Poziv za sudjelovanje na 7. međunarodnom znanstvenom skupu srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju

3. 6. 2020. — 6. 6. 2020.

Tajne željeza - od sirovine do željeznog predmeta
Secrets of iron - from raw material to an iron object


Poštovane kolegice i kolege!

Pozivamo Vas da svojim doprinosom sudjelujete na međunarodnom znanstvenom skupu Tajne željeza - od sirovine do željeznog predmeta / Secrets of iron - from the raw material to an iron object koji će Institut za arheologiju u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu organizirati u prostorijama Muzeja u razdoblju od 3. do 6. lipnja 2020. godine.

Ovim znanstvenim skupom želja nam je steći dublje spoznaje o tehnologiji proizvodnje željeza i željeznih predmeta te razvoju, distribuciji i prijenosu znanja i tehnologija kroz duži vremenski period na širem geografskom području. Očekuje se okupljanje znanstvenika i stručnjaka različitih disciplina kako bi rasprava bila potkrijepljena višestrukim izvorima (arheološkim, povijesnim, geološkim, geofizičkim, kemijskim). Dobrodošli su radovi o novim istraživanjima lokaliteta s prepoznatom metalurškom aktivnosti, rezultati analiza sirovina, metalurških ostataka/otpada i predmeta, rezultati arheoloških eksperimenata. Također nam je želja da konferencija bude mjesto susreta i razmjene znanja i iskustava stručnjaka koji se bave proučavanjem raznih postupaka pri izradi i obradi željeza, od sirovine do gotovih proizvoda u različitim razdobljima, od prapovijesti, preko antike, srednjeg vijeka pa sve do novog vijeka.

U tom smislu nas zanimaju:

•    neinvazivne metode istraživanja: prepoznavanje lokaliteta povezanih s obradom željeza na temelju zračnih snimaka, rekognosciranja, geofizičkih metoda; predispozicije prirodnog krajolika;
•    sirovine: ruda (ležišta, eksploatacija, priprema rude za taljenje); ostali resursi (glina, voda, drvo)
•    peći: tipovi peći i njihove funkcionalne karakteristike (taljenje željezne rude, kovačke peći za primarnu i/ili sekundarnu obradu željeza)
•    radionice: organizacija talioničkih i kovačkih radionica
•    analitičke metode: mineraloške i kemijske analize tla, rude, zgure, željeza; metalografske analize željeznih predmeta
•    eksperimentalna arheologija: taljenje, obrada, izrada i uporaba željeznih predmeta
•    uporaba, distribucija, razmjena tehnologija i roba kroz duži vremenski period na širem geografskom području

Molimo Vas da naslov i sažetak Vašeg izlaganja i/ili postera (maksimalno 1800 znakova) pošaljete do 15. siječnja 2020. godine na e-mail adresu [javascript protected email address]. Sažeci će biti objavljeni u Knjižici sažetaka. Za prijavu, molimo ispunite Prijavni obrazac.

Jezici konferencije su engleski i hrvatski. Predavače na hrvatskom jeziku molimo da prezentacija bude na engleskom jeziku.

Kotizacija za konferenciju iznosi 30 EUR i uključuje: knjižicu sažetaka i ostale materijale s konferencije te okrjepu na pauzama za kavu. Spomenuta naknada ne pokriva troškove putovanja i smještaja sudionika konferencije.

Nakon održanih predavanja, u petak i subotu 5. i 6. lipnja 2020. godine, u planu je obilazak Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu kraj Zagreba gdje će se provesti eksperimentalno taljenje željezne rude u okviru IV. Festivala eksperimentalne arheologije tijekom manifestacije Dani Andautonije koju organiziraju Arheološki muzej u Zagrebu i Centar za eksperimentalnu arheologiju. Molimo da u prijavi navedete zainteresiranost za ovaj obilazak kao i za sudjelovanje u eksperimentu, kako bismo mogli isplanirati tijek događanja i pružiti Vam dodatne informacije o planiranom eksperimentalnom dijelu programa.
    
Radovi sa skupa će se objaviti u zasebnom Zborniku Instituta za arheologiju / Serta Instituti Archaeologici. Molimo Vas da rukopise na engleskom jeziku predate do 15. studenoga 2020. godine. Svi tekstovi podliježu recenzijskome postupku, a objava se predviđa do kraja 2021. godine. Upute za pripremu rukopisa i načina citiranja iste su kao u časopisu Prilozi Instituta za arheologiju u Zagrebu, a dostupne su na:
http://hrcak.srce.hr/upute/upute_autorima_Prilozi_Instituta_za_arheologiju_u_Zagrebu.pdf

U slučaju dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

Radujemo se Vašem sudjelovanju na znanstvenome skupu!


S poštovanjem,

dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju

Obrazac za prijavu

Kotizacija

IMG_4780w.jpg
Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.