Dr. sc. Vlasta Begović, znanstvena savjetnica

E-mail: [javascript protected email address]

Tel: +385-1-615-1907

Rođena je u Zagrebu 1950., gdje se školovala i 1973. diplomirala na Arhitektonskom fakultetu. Kao student sudjelovala je na arheološkim istraživanjima Dioklecijanove palače u Splitu u organizaciji Urbanističkog zavoda Dalmacije i University of Minnesota (USA). Godine 1976. završila je poslijediplomsku specijalizaciju „Konzervacija povijesnih struktura“ na University of York, Engleska. Godine 1979. završila je poslijediplomski studij „Arhitektonska konzervacija spomenika i spomeničkih cjelina“ u UNESCO-vom centru ICCROM u Rimu, a 1988. „Zaštita graditeljskog nasljeđa“ u Centru za graditeljsko nasljeđe u Splitu. Magistrirala je 1991. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu iz područja arhitekture i urbanizma s temom „Rektifikacija planova antičke vile u uvali Verige na Brijunima“. Doktorirala je 1993. na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iz područja društvenih, humanističkih i teoloških znanosti s radom „Antička arhitektura na Brijunima“.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu zaposlila se 1974. te je sudjelovala u sljedećim stručnim poslovima: arhitektonska snimanja, izrada projekta revitalizacije Tvrđave u Slavonskom Brodu i projekt prezentacije; arhitektonski nadzor uređenja Trga Bana Jelačića u Zagrebu; arheološka istraživanja otočja Brijuni i maritimne vile na Vižuli, Medulin; hidroarheološka istraživanja Drevine kod Dubrovnika; Pakleni otoci, Sv. Klement, Izmetište; otok Šćedro; Stari Stani kod otoka Hvara; Gušteranski kod Šibenika; luka Unije na otoku Unije; luke Vis i Komiža na otoku Visu; Palmižana, Sv. Klement kod Hvara; uvala Verige i uvala Madona na otočju Brijuni. Bila je voditelj radova na istraživanjima maritimne vile u uvali Verige, Brijuni. Radila je dokumentaciju privatnih arheoloških zbirki Meneghelo, Kamenić, Prdrini i Borčić. Vodila je Komisiju za žalbe u drugostupanjskom postupku. Od 1978. delegirani je član Vijeća za daljinska istraživanja i fotointerpretaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Od 1991. radi u Ministarstvu prosvjete i kulture u Zagrebu kao viši savjetnik. Radila je na izdavanju dozvola za gradnje i uporabnih dozvola u zaštićenim urbanim cjelinama te na spomenicima kulture i spomeničkim kompleksima, a posebno povijesnoj urbanoj cjelini Dubrovnika; vodila je Komisiju za žalbe u drugostupanjskom postupku te je bila inspektor zaštite kulturnog nasljeđa.

Od 2000. radi u Institutu za arheologiju. Voditelj je znanstvenog projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa „Antička arheološka topografija Hrvatske“ (2002.-2006., 2007- 2013.) na kojem radi sa suradnicima. Sudjelovala je na arheološkim istraživanjima rimske maritimne vile na Katoru kod Umaga, maritimne vile Loron kod Poreča, maritimne vile u uvali Soline na otoku Sv. Klement te na lokalitetu Brezno, Mali Tabor kod Huma na Sutli. Član je Hrvatskog arheološkog društva; Archaeological Institute of America; Društva arhitekata Hrvatske; European Archaeological Association; Međunarodnog udruženja žena arhitekata UIEFA i Udruženja za zaštitu tvrđava Hrvatske. Od 1996. radi kao pozivni profesor, a od 2006. do 2010. na Katedri za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci predaje predmet „Osnove arhitekture“.

Od 2011. je u zvanju znanstvene savjetnice u Institutu za arheologiju. Uz Nacionalnu i Sveučilišnu biblioteku u Zagrebu suorganizator je međunarodnog znanstvenog skupa „Protection of Cultural Heritage from Natural and Man-made Disasters“ zajedno s Državnim hidrometeorološkim zavodom, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Fakultetom za društvene i socijalne studije Sveučilišta u Zagrebu 2014.

Znanstveni interesi su joj područje arheološke topografije, antičke arhitekture i posebno rimskih vila te daljinska istraživanja i projekti zaštite i prezentacije arheoloških lokaliteta.

Bibliografija

http://biblio.irb.hr/lista-radova?autor=183786

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.