Sebastijan Stingl, doktorand

E-mail: [javascript protected email address]

Tel: +385-1-481-9660

sebastijan-stingl

Rođen je u Zagrebu 1993. godine. Diplomirao je arheologiju na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine, obranivši rad pod naslovom Novovjekovni nabožni predmeti iz grobova oko crkve sv. Nikole biskupa u Žumberku, time stekavši zvanje magistra srednjovjekovne arheologije. Godinu dana poslije diplomirao je i istraživački smjer srednjovjekovne povijesti na Odsjeku za povijest istog fakulteta, obranivši rad pod naslovom Prehrana kasnosrednjovjekovnih elita na primjeru troškovnika zagrebačkog biskupa Osvalda Thuza iz 1481. i 1482. godine, time stekavši zvanje magistra povijesti. U rujnu 2020. godine zaposlen je u Institutu za arheologiju kao znanstveni novak - doktorand na istraživačkom projektu Hrvatske zaklade za znanost Razvoj i naslijeđe viteških redova u Hrvatskoj - milOrd (IP-2019-04-5513) voditelja dr. sc. Jurja Belaja.

Od 2013. godine, aktivno sudjeluje na brojnim sustavnim i zaštitnim arheološkim istraživanjima, pri čemu izdvojiti valja lokalitete sa srednjovjekovnim i ranonovovjekovnim crkvama i grobljima, poput sv. Martina u Prozorju u Dugom Selu i sv. Luke Evanđelista u Novskoj, te samostanske crkve sv. Margarete u Bijeloj, na kojima je bio zamjenik voditelja. Kontinuirano sudjeluje i u istraživanjima ivanovačke kapele na lokalitetu Stari grad u Pakracu. Zahvaljujući odličnom uspjehu na diplomskom studiju povijesti, 2016. godine nagrađen je stipendijom za izvrsnost grada Zagreba. Kao diplomirani arheolog sudjelovao je na studentskom projektu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Topografija i rekognosciranje Žumberačkog gorja.

Njegovi znanstveni interesi obuhvaćaju viteške redove, svakodnevni život kasnosrednjovjekovnog i ranonovovjekovnog društva, s naglaskom na povijest prehrane, te pogrebne običaje tog vremena.

academia.edu

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.