Dr. sc. Jadranka Boljunčić, znanstvena suradnica

E-mail: [javascript protected email address]

Tel: +385-1-481-9660

jadranka_boljuncic

Jadranka Boljunčić rođena je u Zagrebu gdje se je školovala i diplomirala na  Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stupanj magistrice i doktorice znanosti također je stekla na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Jadranka Boljunčić radi pri Institutu za arheologiju u Zagrebu. Godine 2008. izabrana je za znanstvenu suradnicu na polju humanističkih znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je u radu na dugoročnim znanstvenim projektima koji se bave srednjovjekovnim arheološkim naslijeđem u Hrvatskoj [Srednjovjekovno arheološko naslijeđe kontinentalne Hrvatske i Srednjovjekovno arheološko naslijeđe Hrvatske (5.17. stoljeće) (197-1970677-0676)]. Također, sudjelovala je, kao autorica ili koautorica, u nizu međunarodnih kongresa u Europi i Africi. 

Jadranka Boljunčić nastavila je svoj profesionalni razvitak u inozemstvu (Bosna i  Hercegovina) radeći pri International Commission on Missing Persons u Lukavcu, pokraj  Tuzle (2006. godine), gdje je volontirala kao stažist na polju forenzične antropologije, u identifikaciji žrtava masakra u Srebrenici koji se dogodio 1995. godine.

Boljunčić sudjelovala je u nizu različitih istraživanja: od arheoloških, preko historiografskih i standardnih bioarheoloških/paleopatoloških istraživanja do molekularnih  i paleoradioloških (CT) analiza, potonje je poglavito realizirala u suradnji s Kliničkim institutom za dijagnostiku i interventnu radiologiju Sveučilišne bolnice „Sestre milosrdnice“, u Zagrebu, nastavljajući svoja istraživanja na stabilnim izotopima u suradnji s institutom “Ruđer Bošković” u Zagrebu i institutom “Jožef Štefan”  u  Ljubljani, uvodeći, također, neka nova istraživanja rijetko viđena u hrvatskoj bioarheologiji.

Jadranka Boljunčić u posljednje vrijeme svoju pažnju usmjerava posebice na istraživanja rijetkih slučajeva u bioarheologiji – od kojih su neki jedinstveni i na globalnom planu.  

Između ostaloga, J. Boljunčić bila je stipendistica Wenner-Gren Foundation for Anthropological Research (New York), i Swedish Institute, te je bila posebno nagrađena od strane Afrolympic Travel Foundation (South Africa) za svoj rad na polju neandertalaca iz Vindije i hominida iz Velike pećine, po preporuci prof. dr. Philipa V. Tobiasa.

Boljunčić također je bila pozvana sudjelovati, kao autorica, odnosno koautorica, u postavci arheološke izložbe “Zvonimirovo i Josipovo – Zvonimirovo and Josipovo, Graveyards from the Croatian Early Mediaeval Period” u Virovitičko-podravskoj županiji”, od strane prof. dr. Željka Tomičića. Članica je “Paleoanthropology Society“ (Arlington VA, SAD), Hrvatskog antropološkog društva, kao i nekih drugih.

Jadranka Boljunčić je poliglota, također i bivša studentica portugalskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Znanstveni interesi J. Boljunčić kreću se od historiografije, preko bioarheoloških/paleopatoloških istraživanja do molekularnih istraživanja. U posljednje vrijeme najviše je zaokuplja paleoradiologija (CT) – ispitivanje unutarnje strukture ljudskih kostiju i zūba iz različitih povijesnih razdoblja u suradnji s uglednim radiolozima, kao i analize stabilnih izotopa, te najsuvremenije metode istraživanja u bioarheologiji.

Bibliografija

http://biblio.irb.hr/lista-radova?autor=168236

http://www.researchgate.net/publication/6143902

https://iarh.academia.edu/Jadranka_Boljunčić_iarh_academia_edu

20th European Congress of the European Anthropological Association 2016, Book of Abstracts_Boljunčić et. al

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.