Dr. sc. Jadranka Boljunčić, znanstvena suradnica

E-mail: [javascript protected email address]

Tel: +385-1-481-9660

jadranka-boljuncic

Jadranka Boljunčić rođena je u Zagrebu gdje se i školovala. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je biologiju 1980. godine. Magistrirala je 1991. biologiju – biološka antropologija (“Morfološke značajke zatiljne regije u brončanodobne populacije ljudi iz spilje Bezdanjače kod Vrhovina u Lici”) i doktorirala 2001. na području prirodnih znanosti („Paleoantropološki rad Dragutina Gorjanovića-Krambergera, Krapinski pračovjek i mjesto neandertalaca u evoluciji hominida“) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1994. zaposlena je pri Institutu za arheologiju u Zagrebu. Godine 2008. izabrana je u zvanje znanstvene suradnice u humanističkim znanostima (etnologija i antropologija) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1994. godine kao suradnica sudjeluje u znanstveno-istraživačkim projektima posvećenima srednjovjekovnom arheološkom nasljeđu Hrvatske: „Srednjovjekovno arheološko nasljeđe kontinentalne Hrvatske“ (1994.-2001.) i „Srednjovjekovno arheološko nasljeđe Hrvatske (5.-17. stoljeće)“ (2011.-2013.) (do 2012. godine voditelj prof. dr. sc. Željko Tomičić, od 2013. dr. sc. Juraj Belaj).

Usavršavala se strukovno u inozemstvu (Bosna i Hercegovina) pri Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (International Commission on Missing Persons) u Lukavcu kraj Tuzle (2006. godine) gdje je kao volonterka – forenzična antropologinja, u međunarodnom timu, stažirala u identifikaciji žrtava srebreničkoga masakra iz 1995. godine (nadglednica: Cheryl Katzmarzyk, MA, Kanada).

Sudjelovala je u nizu raznih istraživanja od terenskih arheoloških (Zvonimirovo, Vinica), preko historiografskih (Dragutin Gorjanović – Kramberger) i standardnih antropoloških istraživanja (prapovijest – srednji vijek) do molekularnih (tipizacija DNK, uz tehničku podršku Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC Split) te paleoradioloških analiza u suradnji s KBC Sestre milosrdnice.

Između ostalog, bila je stipendistica iz fonda Wenner-Gren Foundation for Anthropological Research (New York) i Swedish Institute (Švedska) za sudjelovanje na „4th EAA Annual Meeting“ u Švedskoj – Göteborg (1998. godine), te dobitnica potpore Afrolympic Travel Foundation (Južna Afrika) za sudjelovanje na „Dual Congress 1998 (IV Congress of International Association For the Study of Human Palaeontology, International Association of Human Biologists)“ u Južnoj Africi – Sun City (1998. godine).

Kao suradnica sudjelovala je na izložbi o arheološkim istraživanjima u Zvonimirovu i Josipovu – „Zvonimirovo i Josipovo groblja starohrvatskoga doba u Virovitičko-podravskoj županiji“ (1997. godine). Članica je strukovnih udruga Paleoanthropology Society (Arlington VA, SAD) i Hrvatskog antropološkog društva. Za potrebe struke usavršavala se iz engleskog jezika u Zagrebu (1987.) i talijanskog u Firenci (1995.), a studirala je i portugalski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1993. godine).

Znanstveni interesi joj se kreću u rasponu od historiografije, preko standardnih antropoloških istraživanja do molekularne bioarheologije. U posljednje vrijeme najviše je zaokuplja interdisciplinarni rad na području paleoradiologije pomoću računalne tomografije (CT): uz radiološku podršku proučava unutarnju strukturu ljudskih ostataka kostiju i zubā iz različitih arheoloških razdoblja.

Bibliografija

http://biblio.irb.hr/lista-radova?autor=168236

http://www.researchgate.net/publication/6143902

https://iarh.academia.edu/Jadranka_Boljunčić_iarh_academia_edu

20th European Congress of the European Anthropological Association 2016, Book of Abstracts_Boljunčić et. al

Ova web-stranica rabi “kolačiće” kako bi vam pružila čim bolje iskustvo pregleda našeg sadržaja… Prihvaćam.